При бременност и захарен диабет , НЗОК отпуска 1100бр. тест ленти за периода на бременността.

Ето какво е небоходимо ,за да ги получите :

От следящия ви гинеколог вземате Амбулаторен лист с вписана диагноза за потвърдена бременност. Най-добре да го вземете след регистриране за женска консултация  .

Зелен талон от лекуващия ендокринолог  – в него се изписва целия брой на тест лентите – 1100 . Той/тя вписва тест лентите в рецептурната книжка и отивате в аптеката.

Хубаво е да е голяма аптека, за да не ви създадат излишни проблеми и да са наясно с процедурата. Звъннете преди да отидете да не се разкарвате излишно.   Възможно е да искат карта на бременността от гинеколога и амбулаторен лист от ендокринолога, където да пише, че се полагат 1100бр тест ленти . Да знаете все пак.

За Варна препоръчвам “Санита” на Ген. Колев.

При вземане на такъв голям брой тест ленти, съвсем спокойно може да поискате от аптеката и глюкомер на същата марка. Фирмите вносители вече ги дават безплатно, а не се подменят на 5г , както беше преди.  Най-лесно е да кажете, че преминавате от друг глюкомер на вида тест ленти, които ще вземате и нямате глюкомер с който да ги ползвате.  Така още при заявката за тест лентите аптеката ще поръча и глюкомер . Малко аптеки имат такова количество ленти в наличност.
Тест лентите не се доплащат, това е  изключително важно да се знае!!!

Питайте при поръчване на тест лентите , да не ви изненадат “приятно” като ги вземате !

Възможни казуси :

Както написах по-горе тези 1100 ленти се полагат за периода на бременността , те нямат нищо общо с тест лентите, които ви се полагат годишно .  Ако сте взели годишния си брой тест ленти  ( 300) , от аптеката могат да поискат да приспаднат броя от новата рецепта.  Казвате им, че това не е правилно и да се обадят в здравната каса за консултация.  Ако наистина го направят без проблем , ще ви дадат лентите, ако се заядат просто отидете в друга аптека.  За датата на следващото вземане се използва последната дата от взетите тест ленти.
Пример: Март месец сте взели 300бр. ленти,  Юли месец сте вече бременна и отивате да си вземете полагащите се 1100 броя , искат да ви приспаднат първите и да ви дадат само 800 бр. Накрая успешно ви дават 1100 броя през Юли месец. Съответно през следващата година датата Ви за вземане на тест ленти е Юли месец, а не Март , както до сега.

Ако през годината първо предстои да вземете тест лентите за бременност  е важно да знаете, че след като родите може веднага  ендокринологът да ви изпише годишните тест ленти и да си ги вземете. Пример: Март месец си вземате 1100бр ленти за бременност, но датата ви за вземане на годишните тест ленти е Юни месец.  Нея я пропускате . Веднага след раждането си вземате рецепта от ендокринолога и отивате в аптеката да си вземете годишните 300бр. За следващо вземане отново се взема последната дата за изписване на тест лентите.

Информацията е актуална към 2017г. Ако имате въпроси питайте в Инсулинозависим диабет(Тип 1) и бременност !