Здравейте отново  ,

полиневропатията е едно от най-често срещаните усложнения при Диабет тип 1.  Затова е важно при първите симптоми, да се направи консулт с Ендокринолог и да се предприеме ранно лечение.  Преди години имаше клинична пътека , по която можеше да се направят вливания в болница , уви малко по-малко намалиха дните, а накрая изобщо я махнаха като вариант . Моят опит като човек с диабет от  1997 г, е че приемът на хапчета, не помага особено, затова, когато наскоро изтръпването и студените крайници се завърнаха , знаех какво трябва да направя.
В условия на Ковид пандемия е трудно да се намери , кой да направи тези вливания .  Но моето търсене беше увещано с успех . От голяма верига аптеки в града си  поръчах 5 флакона  Тиогама . Цената може да варира, но я моя случай 60,60 лв за цялата опаковка от 5 бр. Не се продават на бройка , но и вливания с по-малко от 5 не би имало кой знае какъв успех . Важно за лекарството е да се съхранява далеч от пряка слънчева светлина и при пренасяне извън опаковката, да се слага в черната найлонова торбичка, която ще намерите в самата кутия .

Когато имах възможност да си насроча ден да вливане, се свързах със Звено за самостоятелна сестринска грижа – Сестрите , чиито кабинет се намира в Курортна Поликлинка , кв. Чайка, гр.Варна .  Още същия ден можеше да започна вливането . Подробна информация за актуалните цени и работно време може да намерите в линка по-горе . При разлика с написаното в блога и сайта им, моля да вземете предвид информацията в сайта им .

“Сестрите ” предлагат пакетна услуга за 5 броя венозни вливания без консуматив, това означава , че Вие трябва да си набавите Тиогамата. Възможно е и те да може да я поръчат, но това следва да се уточни предварително с тях , за да не се забави започването на вливките.
Първия ден ми обясниха, че Тиогамата , колкото и да  помага на съдовете ,  може да бъде и много агресивна към тях, ако се получи “изливане”  на течността извън вената  . На никой не му е приятно да се разхожда с абокат, осбено с две деца вкъщи, затова и попитах дали не може вливките да се правят с игла и всеки ден ме бодат . Отговорът беше , че ако искам да си запазя вените и да нямам допълнителни поражения , по-добре да е с абокат, който е изключително мек и гъвкав . Тъй като минимум на 6 месеца си правя кръвни изследвания и ми бодат вената , не ми трябваше много ,за да ме убедят 🙂  .  Абокатът е поставен и инфузията ще започне всеки момент, но за моя изненада, не се случва със стандартната банка , която да виси над главата ми , а със специален уред – инфузомат, който прецизно и точно дозира лекарството да бъде  доставено за 1 час . Спомняйки си как при предишни вливания , са ми пускали Тиогамата с игла и за 15 минути, не е чудно, защо имам уплътнения на тези места , които с години не могат да се махнат.

Всеки ден е различна сестра, така че със серия от 5 вливания ще имате възможност да се запознаете с всички .  Всяка една от тях работи в някоя от големите болници в града и има дългогодишен опит , при тях сте в сигурни ръце .
На третият ден започна да ме боли малко вената , затова след приключване на инфузията , махнахме абоката, а на следващия ден ми сложиха нов.
В пакетната цена от 100 лева за 5 вливания е включен един брой абокат при започването на вливанията, съответно всяко следващо поставя на абокат се таксува според ценоразписа , като в момента това е 15 лева.

След махането на абоката ме посъветваха да си направя компрес със спирт , както и да си взема Лиотон 100 или Хепароид  и да мажа мястото , за да се разсее уплътнението .

Помещението е реновирано и има няколко места отделени с параван, за да може различните пациенти да стоят необезпокоявани по време на своята манипулация . Аз бях дежурна на зеления диван 🙂 ПОликлиниката разполага с платен паркинг , чиято такса е 2 лв на влизане. Има два броя инвалидни места, ако имате Син  талон не плащане такса паркинг.

Освен вливанията там се може да направите  още много други манипулации – пълният списък може да намерите тук .  Извършват и домашни посещения, за хора, които нямат възможност да отидат до кабинета .

На мен ми отне доста време , докато намеря подобна услуга , дори в голям град като Варна, затова с радост споделям тази информация с Вас , като се надявам да Ви е полезна  ,но и по-рядко да се налага да прибягвате до такива услуги .

 

А ето и крайната сума за вливането :

Тиогама – 60,60лв

Инфуции – 100 лева
Втори абокат – 15 лв

 

Общо :175,60 лева