Доживяхме Декском да се предлага официално и в България . Това е факт от есента на 2021 година .  Сайтът е изцяло на български и макар, да има леки недоразумения в превода,  човек спокойно може да добие представа кое как работи .  Но все пак аз ще обобщя тази информация на едно място .

Системата на Декском за продължително наблюдение на кръвната захар се състои от няколко задължителни компонента, без които няма как да работи . Това са трансмитер , сензор и съвместим мобилен телефон .

Трансмитерът е малко устройство , което се използва 90 дни след първоначалното му сдвояване с телефона , като има допълнително седмица-две живот. Като последните дни са индивидуални и зависят от състояние на батерията . Трансмитерът обработва получената информация от сензора и на всеки 5 минути чрез блутут я изпраща на мобилния телефон .  Специфичното на блутут връзката, е че за да приема данни телефонът и трансмитера трябва да са в непосредствена близост.  На теория разстоянието на което може да е предава блутут сигнал е 10 метра, но това е на открито. На закрито, за да работи безпроблемно е хубаво телефонът и трансмитерът да са в една стая.  Самият трансмитер има памет, затова  ако се случи телефонът да е по-надалеч и да се изгуби връзката , след това тя се взъстановява автоматично , както и се попълват празните места по графиката . Последните модели трансмитери Декском G6  и съответно Декском 1 не могат да се рестартират след 90-те дни живот . Нито да им се сменят батериите, защото за блокирани софтуерно. Разбира и за това е намерен “лек”, но проектът е много в началото и бройките са ограничени . Скоро ще напиша и самия проект Аnubis .

Самият сензор е тънка жичка, която влиза под кожата под ъгъл 45 градуса  и измерва количеството глюкоза в междуклетъчната течност. Това е и основната причина при рязка промяна на кръвната захар на сензорът да му отнема повече време да осъвремени стойността , ако решите да я сравните с глюкомер и капка кръв.

В общото си название сензорът  представлява малко пластмасово легло в което да влезе трансмитерът , който се захваща чрез малки чопчета отстрани и се чува звучно щракване , когато е правилно поставен .  Всичко това е закрепено върху дишаща лепенка , която го държи здраво към кожата. Често срещано напоследък  е да се развие алергия към лепенката , която се изразява в зачервяване и сържеж около и под лепенката . Скоро ще напиша подробен пост какво може да използвате като варианти, а до тогава може да видите видеото ми как сами да смените сами лепенката.   Сензорът идва с апликатор за еднократно ползване, който чрез едно натискане на бутон вкарва жичката под кожата и прибира обратно иглата. Ако случайно се случи , че иглата не се прибере и апликаторът не освободи сензорът е необходимо да ударите силно апликатора отстрани . Например като дървена лъжица шпатула или друг подобен предмет .

Сензорът работи официално 10 дни , като първоналчалното изчакване да започне да отчита след поставяне е 2 часа.  Всички сензори идват с фабрична калибрация , затова всеки има код на лепенката, който е необходим за стартирането на сензора. В една кутия може да се случи да има сензори с еднакъв код. Това е напълно нормално и не бива да ви тревожи . Това е една и от основните разлики с Декском G6 – невъзможността за калибриране с официалното приложение. За щастие с неофициалните този проблем е решен.

След изтичане на 10-те дни, можете повторно да стартирате сензора, като трябва за 15-20 минути да се прекъсне физическата връзка между сензора и трансмитера. Това може да стане чрез изваждане на трансмитера или чрез подпъхване на лентичка за кръвна захар в отвора в предната страна на сензора .  След това поставете обратно трансмитера в сензора , въведете съответстващия код за калибриране и от менюто е приложението стартирайте новата сесия.  В зависимост от самия организъм , както и това какви са стойностите на кръвната захар сензорът може да започне да дава грешка  и да спре да работи преди края на 10-я ден . Вече от вас зависи след рестартирането да сверявате по-често с глюкомер и да сложите нов сензор, когато данните се различават от реалните.

 

Мобилният телефон е важен компонент, за да работи добре цялата система. Декском имат разработено приложение за iOS и Android . За да проверите, дали вашият телефон е съместим погледнете на този линк .
Декском едно се предлага само в някои страни в Европа, затова ако натискайки линкът по-горе ви каже, че приложението не е налично за вашата страна, вижте да не сте с акаунт регистриран в Англия или Германия . По този начин може да се тегли приложението  Dexcom G6 на iPhone.

Ако Андроид телефонът ви не е съвместим може да си изтеглите нелицензирана програма и да ползвате нея на ваша отговорност  . Тя се казва xDrip+ , може да видите различните версии тук , като моят съвет е да не теглите най-новата защото може да има все още грешки , а някоя по-стара.

Ако пък имате Айфон и не ви допада официалното приложение , също има нелицензирано такова – Shuggah . Най- хубавата опция в него за мен е , че може ползвайки официалното приложение , да включите Follow Dexcom app и така да приложението ще “подслушва” данните от трансмитера и ще ги показва , като вече лесно може да се споделят към найтскаут сайт или декском сървъра. Ако искате да калибрирате , тогава shuggah трябва да е основно приложение и да не ползвате официалното такова .

Основният минус на официалното приложение на Декском 1 и за двете платформи е , че няма възможност да споделяне на данните към сървите на Декском, което беше възможно с Декском G6 . Затова ако сензорът се използва за дете ще ви е необходима, някоя от нелицензираните програми , за да може да се качват данните от сензора в Найтскаут сайт или Декском сървъра.

Характерно е , че трансмитерът може да се свърже само с едно с устройство, тоест няма как да изпозлвате две приложения едновременно с един трансмитер , освен като качина по който може да се “подслушва” трансмитера с shuggah 🙂

Другият основен минус за мен е липсата на четец и необходимостта от използване на мобилен телефон , защото за по-възрастните хора е много по удобно, да имат отделно устройство , предназначено само за следене на кръвната си захар , но да се надявам , че това ще бъде променено скоро.

Декском едно реално е софтуерно ограничена версия на G6 ,затова двете системи са аболютно съвместими за размяна и ползване . Може да ползвате Декском 1 трансмитер с G6 сензори и обратното . Единственото, което трябва да знаете са кодовете за калибрация на двете системи и да ги разменяте 🙂

G6.      –   Декском едно
9713 = 5171
9577 = 5177
9551 = 5317
9515 = 5795
9371 = 5375
9311 = 5391
9159 = 5397
9117 = 7135
7171 = 7539
5937 = 7197
5931 = 9137
5955 = 9179
5917 = 9357
5951 = 9517
5915 = 9759

 

Относно цената – Декском 1 е най-достъпният вариант на тази марка до сега . Заради това обаче доста от функциите са му орязани като качването на данни към облака и калибрирането, но ние сме му намерили цаката както се казва и се радваме на хубав и достъпен сензор .

Единичната цена е :

1 бр трансмитер –  67,99 лв

1 бр сензор – 77,99 лв

Цената на 3 броя сензори е 232,99 лв  където спестявате само  около 1 лев 🙂

Ако си вземете 10 дневен стартов пакет с 1 сензор и 1 трансмитер – цената е 116,99 , тоест спестявате 28,99 лв ако ги вземете заедно  ( 67,99+77,99 = 145,98 лв)

По разумен според мен е едномесечният стартов пакет , който съдържа 1 трансмитер + 3 сензора, защото за 10 дни дори и след рестартиране човек трудно може да добие представа за сензора .  Цената на този пакет е  243,99 с него спествате – 57,97 лв ( 67,99 + 3х77,99 = 301,96лв)

Ако сте доволни от работата на цялата система може да сключите абонамент , който според сайта им може да анулирате по всяко време . Аз ползвам тримесечен абонамент, който включва 1 трансмитер и 9 сензора на цена 674,99 лв с който спестявате  94,91 лв ( 67,99 + 9х77,99 = 769,90 лв ) При избиране на тримесечен абонамен сумата се плаща наведнъж и до няколко дни получавате доставката си .

 

 

 

 

 

Ако нямате възможност да заплатите тази сума наведнъж има вариант и за едномесечен абонамент. Неговата цена е 232,99 – с него спестявате 68,97 лв за първия месец , когато доставката има трансмитер , а следващите два по 0,98 лв . Крайната спестена сума за тримесечието ако плащате всеки месец е 70,93 лв. Така всеки месец ще плащате абонамента и ще получавате пратка както е показано на графиката.

 

 

 

 

 

 

Не на последно място искам да обърна внимание и на доставката  . Декском изпращат всичките си пратки от Холандия , затова тя е доста скъпа и отнема време . Има два варианта :

Икономичен с DPD за 7 работни дни,който в България се доставя от Спиди на цена от 14,99 лв . Като реално отнема 7 календарни дни максимум.

Експресен с DHL за 1-2 работни дни на цена от 38,99 лв . Като тук наистина доставката е светкавична , но DHL не доставят събота и неделя   , което е бонус за Спиди .

Много полезно е да се знае , че за поръчки над 400,00 лв доставката е БЕЗПЛАТНА и така може да се възползвате от по-бързата доставка с DHL без оскъпяване .

Преди като съм поръчвала за суми над 250,00 лв в сайта имаше опция за добавиш безплатно допълнителни лепенки . Сега обаче не го виждам, надявам се скоро да го върнат, защото поне към тях нямам алергия 🙂

 

За да платите поръчката си през сайта е необходимо картата ви да има  активирана услугата 3D security при което има двойно удостоверяване . Изпозлва се статична парола , която само вие знаете и е еднаква за всяко плащане и динамична парола, която получавате на мобилния си телефон и е различна за всяко плащане . Ако срещнете затруднения при плащането се обърнете към банката издала картата.

В момента Декском най-вероятно преместват склада си към България, тъй като предстои реимбурсирането им от НЗОК ,затова доста от продуктите не са налични и дори пише , че може да има забавяне, поради недостатъчна наличност . Когато стане факт вземането ми на сензори по каза , ще пиша отново .

 

Надявам се информация да е добре систематизирана и лесна за четене .

 

Хриси