Здравейте,

Доста шум се вдига около една апликация – IFTT ( If This Then That – или на български  Ако Такова Тогава Другото ), та реших да се разровя как тя може да ни помогне за допълнително оптимизиране на работата на OpenAPS и NightScout.

Общо взето от версия 0.8 на NS в него е вградена IFTT интеграцията, чрез плъгина “maker”.

Активиране на maker плъгина

Ще се наложи да отворите панела на Azure или Heroku и да го добавите maker в ENABLE полето. Не забравяйте, че всички плъгини в ENABLE полето трябва да са разделени от празно пространство, а след това е наложително да съхраните промените.

Създаване на IFTT акаунт

За ползвате функционалността ще се наложи да си направите и IFTT акаунт от https://ifttt.com/join

(акаунта е безплатен). След като си направите акаунта ще се наложи да си запишете Вашият maker key. Можете да го видите от https://ifttt.com/maker и след това избирате Documentation бутона.

Ще се отвори нова страница, в която ще е изписано нещо подобно:

Копирайте го и се върнете в панела на Azure или Heroku и добавете ново поле с име MAKER_KEY:

Създаване на IFTT Recipe

Сега вече решите какво желаете да прави IFTT вместо вас. В моят случай исках автоматично да слага автоматично по-висока целева кръвна глюкоза, ако  види, че тя пада.

За целта трябва:

 1. Да влезете в IFTT акаунта си
 2. Да изберете “Create a Recipe” като отидете на My Recipes / Create a Recipe.
 3. Първо ще трябва да опишете THIS частта от плана “if this, then that” . Кликнете върху голямото синьо и подчертано THIS за да започнете с процеса.
 4. Изпишете “Maker” в полето “Choose Trigger Channel”
 5. Изберете Maker webhooks като кликнете с мишката върху него
 6. Ще се наложи след това да щракнете върху Receive a web request ( зеленото поле )
 7. Напишете име на този “event” което трябва да съвпада точно с някоя от Nightscout възможностите описанитук . За моят експеримент просто използвам ns-warning-low  това ще ми изпраща аларма за всяко събитие в Nightscout.
 8. Натиснете върху “Create Trigger.”
 9. Ще ви покаже нещо подобно на показаното долу, като ще трябва да щракнете върху голямото синьо THAT, за да дефинираме какво трябва да направи IFTT ако се появи някаква аларма в Nightscout.
 10. Изписвате в появилото се поле maker и избирате Maker Webhooks подобно на стъпки 4 и 5.
 11. Избирате синият бутон Connect
 12. Сега ще имате празни полета, в които ще се наложи да попълните данните от сайта си подобно на това:|

Не забравяйте, че желаните целеви стойности на кръвната глюкоза трябва да са в единиците в който работите ( ммол/л или мг/дл ).

На мястото на your_hashed_api_goes_here трябва да въведете вашият API secret в кодиран формат.  Можете да го разберете като използвате Google Chrome за браузър-> отворите NightScout сайта си и се логнете, като му зададете да запомни API Secret-a на този компютър. След което от менюто (трите точки ) изберете More tools -> Developer tools или просто натиснете Ctrl+Shift+I

От появилия се прозорец избирате Console и започвате да търсите status isAuthienticated. Натискате върху object и след това двойно щракване върху дългият червен надпис  ( за да посинее ). Натискате десният бутон на мишката и избирате Copy.

Връщате се отново в сайта на IFTT и давате Paste върху “your_hashed_api_goes_here”. Задължително е да е в кавички. Остава само да натиснете Create action и аплета ще е създаден.

Възможностите са безкрайни и можете да използвате функционалността за  много полезни неща. Ще се радваме ако споделите Вашите приложения и опит с нас в групата на NightScout България .

 

 

Румен