Трите въпросителни, които се появяват в десния горен ъгъл на Декском четеца, означават, че сензорът е измерил стойност много различна от предходните. За да не обърка пациента, четецът изписва ??? докато стойностите не се влязат пак в “ред”.

FullSizeRender-5

 

Каква може да е причината за появяване на ??? или пясъчен часовник :
Ако не ползвате Nightscout и не виждате нефилтрираните данни, не калибрирайте в следващите 45-60мин, за да не объркате алгоритъма още повече.
Ако ползвате Nightscout изчакайте да се наредят поне 4-5 последователни бели точки , измерете кз с глюкомер и калибрирайте.

  • Притискане на сензора, по време на спане .
    Ако детето спи, го обърнете на другата страна.
  • Навлизане на вода между сензора и трансмитера, при къпане.
    Подсушете мястото около сензора. Ако не се появи стойност до 45 мин. може да махнете трансмитера от леглото на сензора, МНОГО внимателно да посушите (с клечка за уши) водата в сензора, да забършете трансмитера и да го поставите отново върху сензора.
  • Дехидратация на тялото.
    Дайте на детето да пийне вода ли други течности. Разтрийте около сензора.
  • Рязко покачване на кз, когато сензорът е към края на своя живот.
    Изчакайте кз да се нормализира, като може да дадете допълнително вода и да разтриете около сензора.
  • Активното вещество, което реагира на нивото на кз е изчерпано. Сензорът е “умрял” . При всеки организъм това се случва по различно време.  Продължителността на живот на сензора може да варира от 7-14-20-30 дни.
    Решението е смяна на сензора.Сензорът по препоръка на производителя , трябва да се използва 7 дни. Ако през този период  сензорът се отлепи , или често показва ??? ( като изключим първите два дни, докато се “намокри”) , дава разлика 4ммол и нагоре при кз в граници 5-9 ммол,  фирмата безплатно ги заменя при следваща поръчка.Възможно е след поставяне на нов сензор, през първите 2 часа когато се стартира на четеца да се появят ??? вместо кръгчето показващо оставащото време до калибрацията.  Тогава трябва да се изчака сензорът да се “намокри” добре.  Пийнете вода и разтрийте мястото около сензора.
    Кратко видео  как да разтриете сензора