от 2012 година си купувам сензори, но продължително започнах да ги ползвам през есента на 2014, когато Либре 1 излезе на пазара в Англия . За жалост бързо развих алергия към лепилото в лепенката, но вече толкова ми беше харесало , че трябваше да намеря друг сензор и така стигнах до Декском . От 2015 до днес си купувам сама сензорите и трансмитерите , но вече съм щастлива да каже, че взех първия комплект напълно БЕЗПЛАТНО с рецепта по каса . Вълнението наистина беше голямо, докато не ги прибрах в чантата си ,защото знаете, че в България съвсем малко камъче може да преобърне  каляската .

Споделям информацията и целия процес до заветното вземане в аптеката .

Изискванията за вземане на сензори по каса са качени на сайта им .

Тук е пълната обновена информация от 13.05.2022 , обявена в Държавен вестник брой 36 . 

 

За одобрение е необходимо да отговаряте на  поне 5 от критериите:

1 – Наличие на Диабет тип 1 повече от 6 месеца

2 – провеждане на интензифицирано лечение с аналогови инсулини или ползване на инсулинова помпа

3 – Гликиран хемоглобин над 8% за възрастни и над 7% за деца

4 – Чести и непредвидими тежки и/или нощни хипогликемии

5 – Деца под 6 години

6 – Бременност / планирана бременност

7 – Липса на изключващи критерии по точка Б

 

Изключващи критерии по точка Б:

– захарен диабет тип 1 с давност под 6 месеца

– липса на адекватна комуникация с лекуващия екип

– чести хоспитализации по повод не добре контролиран захарен диабет .

 

ВАЖНО : Ако сте взели годишното количество тест ленти , трябва да е миналата една година от датата на вземане , за да кандидатствате за сензор .  Или просто ще ви откажат официално след преминаване на цялата процедура . Не си губете времето, има вече такива отказани протоколи .

Ако ползвате инсулинова помпа и кандидатствате за сензор и гликираният ви е над 8% , бъдете спокойни –  няма да ви спрат консумативите за помпата, важното е при явяването на подновяване на протокола за сетовете гликираният да е по-нисък .

 

Необходими документи за явяване на специализирана комисия :

– Лична карта

– Първа епикриза за диагностициране на диабет тип 1 – копие + оригинал за сверка или друга епикриьа удостоверяваща , че имате ДТ1 , ако не пазите първата си .

– Валиден протокол за инсулин – копие + оригинал за сверка

– Копие на първата страница от рецептурната книжка + самата книжка за сверка

– Последния амбулаторен лист от преглед при ендокринолог – копие + оригинал за сверка

– Дневник за самоконтрол , може да си го принтирате от линка на документите по-горе или да се попълни на място . Попълва се за 7 дни преди датата на явяване на комисията.

– лабораторно изследване за гликиран хемоглобин и КЗП ( кръвно захарен профил ) до 7 дни преди датата на явяване на комисия с подпис и печат от лабораторията  – оригинал .

 

След успешно минаване на комисията следва да занесете следните документи в РЗОК ( регионална здравно осигурителна каса )  , като повечето от тях  ще получите от самата комисията : 

– Решение за отпускане на сензори от специализирана комисия – оригинал

– Протокол за сензори – оригинал

– Етапна епикриза от специализирана комисия – оригинал

– Приложение 4 – Дневник за самоконтрол  – оригинал

– Лист за определяне критериите при предписване на сензори за продължително мониториране – ДВ бр 80 стр. 149 – оригинал с подпис и печат

– Декларация за информирано съгласие – ДВ бр.80 , стр 152

– лабораторно изследване за гликиран хемоглобин и КЗП – оригинал с подпис и печат

След подаване на документите в РЗОК се чака одобрение на протколоа, до скоро всички докуемнти се изпращаха в НЗОК в София и там комисия ги разглеждаше и одобряваше, което отнемаше около 1 календарен месец , уж вече трябва всичко да се разглежда в РЗОК в която са подадени, като се надявам по този начин одобрението да става по-бързо.

Важно е да знаете, че към момента е необходимо да минете специализирана комисия , която я има само в няколко града в българия . Ако сте на инсулинова помпа, сте наясно като цяло как преминава , но все пак за сензорите има повече особености . Очаква се след време еднокринолозите да изписват протоколите за продължаване на терапията, а само първоначалното отпускане да е през комисията , но времето ще покаже.

Специализирани комисии за издаване на протоколи за сензори и консумативи за инсулинови помпи по градове :

(списъкът ще бъде допълнен малко по-малко , ако вече сте взели проткол от комисия , която не е изброена тук, моля да ми пишете , за да я добавя )

за лица  до 18 години :

Варна – МБАЛ “Св. Марина ” – етаж 5 .

 

за лица над 18 години :

 

Варна – МБАЛ “Св. Марина “  – етаж 12 , телефон за записване на час 052/978206 – старша сестра В. Чобанова или 052 978 237 – Спасова –   комисията се минава като амбулаторна процедура и не е необходимо направление или хоспитализация, носете Лична карта .  В зависимост от конкретния случай, екипът на комисията може да промени това .

София – ВМА – 

 

Сензори одобрени от НЗОК и техните кодове 

  1. Medtrum TouchCare A7+ с код по НЗОК WF116 –
  2. GlucoMen Day с код по НЗОК WF121 – 2 сензора месечно + 2х25 бр тест ленти + глюкомер ( еднократно ) + 2 бр презареждащи трансмитери –
  3. AiDex G7-S01 с код по НЗОК WF122
  4. Infinovo Medical с код по НЗОК WF123
  5. Dexcom ONE с код по НЗОК WF124  –   3 сензора месечно + 1 трансмитер за 3 месеца + водоустойчиви лепенки
  6. Medtronic Guardian Sensor 3 с код по НЗОК WF125
  7. Medtronic Enlite с код по НЗОК WF126

 

Изписване на рецепта и вземане от аптеката 

Ако имате одобрен протокол от НЗОК/РЗОК за сензори – ЧЕСТИТО !!!! Сега трябва да отидете при личния си лекар, да ви изпише рецепта ( може да е тримесечна) и да вземете сензорите .

Качвам снимка от екрана на моя ЛЛ , защото трябваше да изберем фоорма на дозировка, където най-близкото логично нещо беше “пластир” . За щастие в аптеката няма ше проблем и си взех сензорите . 

Специално за Декском едно е хубаво да знаете, че на самия протокол пише само сензори, трансмитерът се дава безплатно от фирмата вносител, като имате право на 1брой на всеки 3 месеца . Също така може да си заявите и лепенки, които се слагат отгоре върху сензора .  Аз първия път прозвъних аптеките на Софармаси във Варна, да видя дали някъде няма наличен комплект, бързо намерих близо до нас и след като имах вече рецепта отидох . Взех сензорите и трансмитера без проблем , нямаха лепенки , но казаха , че ще проверят и още на следващия ден ми се обадиха, че вече са поръчали и мога да отида да ги взема на следващия ден .