img_2161

Искам да започна с малко основна информация за това как стартира всичко.

Моят Декском дойде на 01.04.2015 г., няколко дни след това вече успешно качвах данни посредством кабел към облака и виждах КЗ на сайта. Тогава направих групата , за да мога да споделям опита си и повече семейства да се възползват от това технологично чудо.

Година и половина по-късно , групата е вече с 850 души и България е на 5-то място в световната класация на Найтскаут . Позиция с която можем само да се гордеем.

Nightscout ranking

Domestic Group: 21,000 + 12,187 Internationally = 33,187 members

1. Italy (significant growth)
2. UK
3. Sweden
4. Spain (significant growth)
5. Bulgaria (significant growth)
 ( за да се присъедините, кликнете на линка)
6. Canada
7. Czech+Slovakia
8. Finland
9. Poland (significant growth)
10. Norway (very rapid growth)
11. Australia
12. Portugal (significant growth)
13. Turkey
14. Denmark
15. Romania
16. Korea (meteoric growth & surprise debut)
17. Russia
18. Germany (significant growth)
19. Ireland (very rapid growth)
20. Brasil
21. New Zealand
22. France (doubled in size)
23. Croatia
24. South Africa
25. Mexico
26. Israel
27. Switzerland
28. Hungary
29. Japan
30. Belarus

 

Срещата е организирана и изцяло финансирана от СНЦ “Култура без Граници” в лицето на Роси Пандова . За участниците имаше значки и стикери за кола . След срещата останаха още , затова който иска да ми пише.
За избора на хотел и организацията по настаняването се погрижи Мимето Йончева .
Благодарности от сърце и на двете, без тях съм за никъде.

img_1940 img_9922 img_9921 img_9924

На мен ми е трудно да сумаризирам, кои са били акцентите от срещата, тъй като всичко беше изключително интересно, най-вече да видя всички ви на живо и събрани на едно място .

Специален гост на срещата беше Проф. Мая Константинова, водещ детски ендокринолог в България. Но на първо място човек с невероятно голямо сърце и желание да помогне на всеки докоснат от диабета. Тя ми постави първата инсулинова помпа преч далечната 2007г и винаги е била до мен.  Радвам, се че подкрепя технологичните иновации в лечението на диабета и дава постоянно информация на пациентите си. Малко лекари са толкова всеотдайни и неуморни.

img_1975

Срещата започна с кратка информация за основните възможности на Найтскаут .  Оказа се, че доста от функциите не са добре познати и съответно не се ползват, макар сайта да е преведен на български, затова използвам случая да пусна линк към предпоследната версия , където подробно са описани възможностите.  За последната версия нека дадем малко време да допълнят информацията. img_1946

 

Продължихме разговора с трите основни вида системи за автоматичен контрол на инсулина , а именно OpenAPS , Loop и AndroidAPS .

Кратко видео през какво минава едно семейство , когато детето им е диагностицирано с диабет и как технологиите променят неговия !живот . OpenAPS

 

Ето и кратко сравнение между трите системи, за повече инфо вижте блога на Тим

screen-shot-2016-12-08-at-15-46-12 screen-shot-2016-12-08-at-15-46-22

Какви са основните разлики OpenAPS e базинарано на Линукс, Loop на iOS , а AndoridAPS на Андроид .  Последните две се управляват директно през телефона чрез графичен интерфейс, докато OpenAPS се управлява чрез команди .

Ако се чудите как изглежда всяка една от системи, ето една снимка нагледно .

dsc_0294

dsc_0304

На втората снимка става ясно, кой какво ползва . От дясно на ляво : АndroidAPS, AndroidAPS, OpenAPS, AndroidAPS, Loop.

Чуждестранен гост на срещата беше Оскар Пиърсън , програмист чиято съпруга  ( Шивон) е с диабет. За съжаление тя не успя да дойде.
Шивон използва OpenAPS , но в началото както показа Оскар устройството било много голямо и трябвало да се носи плътно до помпата. Това от своя страна пораждало неудобство за нея при работата й като акушерка . Тогава се намесва той, като написва софтуер, благодарение на който , може да се използват различни  платки с по-голям обхват и по този начин устройството , да е в същата стая .

img_2031

Долу вдясно под ръката на Оскар може да видите пъроначалната големина на устройствтото, а след това еволюцията и намалянето в размера на снимката зад него.

По време на паузата , успях на живо да видя една нова джаджа и нямаше как да не я тествам 🙂 Scio мери нивото на въглехидрати в храната. Има собствена база с данни, която постоянно се обновява и се добавят нови храни.  Тъй като нямахме нищо за хапване под ръка измерихме, моят Body Fat индекс. img_2102

img_2096 img_2098

От Ани може да видите, как е най-актуалнот да си носите четеца на Декском. Никога няма да пропуснете аларма за ниска или висока КЗ . А най-приятно ще се изненадате когато всички наоколо станат изключително любезни, мислейки си , че носите камера 🙂


img_9960